Twój koszyk (0)
Pokaż

Aktualności

Kurkuma, rokitnik, malina i róża - na co pomagają?

Kurkuma - (inaczej ostryż długi, szafran indyjski) kłącze kurkumy zawiara 5% mieszaniny żółtych barwników zwanych kurkuminoidami wśród nich najważniejsza jest kurkumina, 5% olejku eterycznego, skrobię, tłuszcze, cukry i sole mineralne bogate w mikroelementy. Kurkuma znana była jako roslina lecznicza juz w starożytności.Kłacze kurkumy działa żółciopędnie, żółciotwórczo, przeciwzapalnie, rozkurczowo i bakteriobójczo. Kurkumę stosuje się w stanach zapalnych dróg żółciowych, kamicy żółciowej, niewydolności wątroby, zaburzeniach trawiennych, zastoju żółci i żółtaczce.

Rokitnik zwyczajny - owoce rokitnika zawierając bardzo dużo różnych witamin, m.in. witaminę C czyli kwas askorbowy, witaminy z grupy B, witaminę E, karotenoidy czyli prowitaminę A, witaminę P, kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe:olejowy, linolowy, izolinowy, i linolenowy, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy, garbniki, cukry, pektyny i sole mineralne. Rokitnik zaleca się stosować w chorobach gorączkowych spowodowanych przez bakterie i wirusy, w stanach zapalnych różnych narządów, w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy. Olej z rokitnika przyspiesza gojenie ran i błon śluzowych. Witamina C zawarta w rokitniku nie ulega szybkiemu rozkładowni z powodu braku enzymu askorbinazy, który niszczy witaminę C, dlatego owoce rokitnika nie tracą tych właściwości nawet przy dłuższym przechowywaniu.

Malina właściwa - owoce zawierają witaminy; C, E, B1, B2, B6, związki mineralne potasu, magnezu, wapnia i żelaza. kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe oraz lotne związki zapachowe; Liście malin - zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne: żelaza, miedzi i wapnia. Owoce maliny działają napotnie w przeziębieniach, grypie,anginie i zapaleniu oskrzeli. Liście malin mają działanie przeciwbiegunkowe, ściągające w nieżytach żołądka i jelit, zewnętrznie do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych.

Róża dzika - zawiera witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, , cukry, ksantofile, pektyny, witaminy B1,B2, E,K i P, olejki eteryczne, sole mineralne. Owoce róży są przede wszystkim bogatym żródełem witaminy C, działa ogólnie wzmacniająco. Róża dzika działa przeciwskurczowo, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, a także w nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, w chorobach zakaźnych oraz w okresie rekonwalescencji.

Literatura: Mateusz Emanuel Senderski- "Zioła - praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie" 

 

 

 

 

 

 

wróć do listy aktualności